Jdi na obsah Jdi na menu
 

Historie brodské atletiky

Brodská atletika prošla za dobu své existence několika vývojovými etapami, které dokumentovaly její rozvoj i stagnaci.

Nejstarší etapou bylo období před druhou světovou válkou v brodském Sokole. Přesto, že se nedochovalo mnoho archivních materiálů, víme o výborných výkonech brodských atletů a to zejména ve sprintech a na středních tratích. Hlavním organizátorem byl známý sokolský pracovník Holešovský.

Druhou etapou bylo období druhé světové války. Po zákazu Sokola startovali atleti pod hlavičkou SK Německý Brod. Výkony na středních tratích, ve výšce a ve vrhu koulí měly na tehdejší dobu velmi dobrou úroveň. Mezi hlavní trenéry patřil PhMr. Libor Žák a PhDr. Miroslav Choutka.

Třetí etapou bylo poválečné období nejprve v Sokole a později v TJ Slovan Havlíčkův Brod, a to až do sloučení s TJ Jiskra Havlíčkův Brod. Bylo to období velkého rozvoje atletiky ve městě. Atleti patřili mezi nejlepší v tehdejším Jihlavském kraji v soutěžích družstev i jednotlivců. Na atletické soutěže u sokolovny, kde dnes stojí obchodní dům Alej, chodilo několik stovek diváků. Čtyřproudý ovál měřil pouze 245 metrů, byly zde však sektory na výšku, dálku, tyč, kouli, disk a oštěp.

Čtvrtou etapou bylo období stagnace v sedmdesátých letech. Atleti sice v Brodě trénovali, ale závodili za jiné oddíly (Jihlava, Pardubice, Chrudim). V tomto období došlo k vybudování nového stadionu Na Losích se šestiproudou atletickou dráhou 400 metrů dlouhou.

Pátou a poslední etapou je období od roku 1974, které znamená významný rozvoj atletiky v Brodě zaměřený na všechny kategorie od dospělých až po žactvo. Po několik let startovali brodští atleti v soutěžích družstev (muži, žákyně) ve Východočeském přeboru, později se oddíl zaměřil především na soutěže jednotlivců, z nichž mnozí se stali mistry Československa (medailová umístění zde). Oddíl atletiky TJ Jiskra Havlíčkův Brod se zaměřuje především na běžecké disciplíny, pro které jsou v Brodě, na rozdíl od technických disciplín, dobré podmínky.

V současné době (2017) má oddíl přes 150 členů. Nejlepší závodníci hostují v soutěžích družstev především za TJ Slavoj BANES Pacov. Závodníci se kromě běžeckých disciplín zaměřují i na technické disciplíny disk, oštěp, koule, skok vysoký a skok daleký.

Zpracoval Ing. Josef Tůma

 
 


Instagram


Kalendář


Kde nás najdete


Sokol


Statistiky

Online: 1
Celkem: 660297
Měsíc: 4789
Den: 144